Și totuși, nu mi-aș dori o moluscă pe post de bărbat

bojack_horseman_s03e02_21m11s2543f
Episodul numaiștiucare din BoJack Horseman

Disclaimer: Știu că shitstorm-ul zilei de astăzi e povestea aia legată de declarațiile lui Leon Dănăilă vis a vis femeile chirurgi și Ioana Stăniloiu, dar n-am chef sau energie să îl dezbat astăzi, poate data viitoare, scz de mass.

Zilele astea am văzut shareuite o serie de articole legate de feminism și cum nu se pupă el cu viziunea unor domnișoare sau doamne legate de ce caută dânsele la un bărbat. Sigur, în articolele cu pricina era vorba mai mult despre un feminism foarte prost înțeles, de tipul agresiv, care se concentrează mai mult pe probleme de o importanță deosebită gen problematica epilatului la pizdă (problemă care, pe mine ca și femeie m-o afectat la fel de mult cum mă afectează alegerile prezidențiale din Uzbekistan).

Pe de altă parte felul în care unii tipi o bagă la înaintere pe asta cu: ”lasă pisi, că ești muiere independentă, ce rost mai are să fiu atent și să mă comport precum bărbatul în această relație” ca scuză pentru propria incapacitate de a-și asuma un rol și de a face un minim efort de fi atent și curtenitor cu tine, mă face să vreau să mă calugăresc instant, da îmi trece repede, pentru că din fericire nu s-a golit planeta asta de bărbați cu cei șapte ani de acasă.

N-am să înțeleg niciodată de ce e atât de greu pentru mulți oameni, din ambele tabere, să priceapă că feminismul militează pentru niște drepturi de bază pe care ar trebui să le aibă oricine, nu militează pentru elimanarea diferențelor în ceea ce privește natura ta de bărbat sau femeie, și că pot exista nuanțe, că lucrurile astea se pot adapta în funcție de cum și ce își dorește fiecare. Așadar, iată  o serie de chestii pe care nu vreau să le văd sau să le aud de la un bărbat:

1) Eterna discuție cu cine plătește cafeaua la primul date

Înainte, când eram mai mică nu mă deranja chestia asta atât de tare, dar astăzi când am început să mai câștig niște bănuți pe ici pe colo (să ne înțelegem, sume infime de câte 60 de lei pe zi din meditat plozi la engleză) și am început să înțeleg că timpul fiecărui om costă, mi se pare penibil, că tu, ca tip, să mă inviți în oraș și să nu fi în stare să scoți 7 lei din portofel pentru o amărâtă de cafea, dă-o în mă-sa de treabă. Iar înainte să fiu etichetată drept gold digger, îmi permit baxuri întregi de cafea dacă vreau, nu e vorba de a mă cumpăra cu cafeaua pizdii, sau de banii tăi, e vorba de un simplu gest de curtoazie pe care poți să îl faci. Iar dacă nu ai bani, nu mă invita la cafei, invită-mă la o plimbare în parc, că nu m-a făcut mama în localuri. 

Oricum, tipele cu bun simț, după a doua sau a treia întâlnire o să plătească ele, iar dacă lucrurile merg mai departe, cheltuielile oricum se împart la doi, că bănuiesc că nu te-ai combinat cu ceva prostituată de lux. Dar măcar la început nu fi măgar și arată că ești gentleman, micile gesturi contează. Există femei care o să refuze să le plătești tu consumația la primul date, dar totuși, crede-mă, ele apreciază gestul în sine, chiar dacă o să-și plătească partea. În ochii lor deja ai niște puncte în plus la capitolul curtoazie.

2) Nu îs prietenii tăi de ieșit la bere

Cu mine se pot discuta multe lucruri, nu mă ofensez când aud că înjuri (în afara cazului în care subiectul înjurăturilor sunt eu, caz în care e foarte posibil să zbori pe geam), nu mă ofensez când aud câte un banc porcos, putem face mișto împreună de orice. Dar totuși, fă diferența între mine și băieții tăi de bere, nu îmi pomenii de fiecare chestie scârboasă pe care ai discutat-o în vestiar cu Gheorghe sau Vasile, nu mă pune să te car mort de beat noaptea din crâșmă sau să umblu după tine de parcă ai fi un prunc de țâță când faci abuz de de țuică și să te șterg de vomă. Eventual, dacă ieșim împreună, ideal ar fi să nu mă pui deloc în astfel de situații și să lași bețiile crâncene pentru când mergi la câte o ieșire cu prietenii tăi.

De fiecare dată când eram la câte un chef, și vedeam pe câte una care își dădăcea masculul rupt în gură mă apuca mila. Eu n-am făcut asta nici când tipul cu care eram la ora respectivă era la fel de rupt în gură, că doar era major și vaccinat.

3) Nu te eschiva când vine vorba de micile atenții

Legenda spune că de fiecare dată când Gigel îi spune unei dudui ”eu nu-s genul care cumpără flori sau ciocolată, sorry”, vaginul duduii devine la fel uscat precum deșertul Kalahari. Acum pe bune, sunt tipe cărora le plac astfel de gesturi și tipe care preferă altceva în locul florilor. Either way, asta nu te scuză din a arăta ca îți pasă și din a o răsfăța din când în când. Și mă repet, nu e vorba de nicio mentalitate de gold digger aici, cele mai multe fete o să aprecieze un simplu buchețel sau o milka în locul a nu știu ce cadou opulent de sute de euroi. Iar dacă gagica e deșteaptă și ține la tine, o să facă și ea la rândul ei astfel de gesturi. Dar dacă tu mergi pe pricipiul: ”Ce îi trebuie cadouri că își poate lua singură flori și mă are deja pe mine” mai bine du-te pe pornhub și dă o labă, acolo nu îți cere nimeni nimic.

4) E de datoria ta să o aperi când e ținta unor nesimțiți

Dacă nu ești în stare să îi iei apărarea când cineva o jignește, și aici indiferent dacă e vorba de mă-ta, tată-tău sau cel mai bun prieten, se descurcă de o mie de ori mai bine singură, crede-mă.

Sunt în stare să mă apar singură în orice conflict, dar e a dracului de penibil când te văd că stai ca o momâie și permiți oamenilor să mă facă cu ou și cu oțet în prezența ta. Sigur, asta nu înseamnă să iei de guler orice nene care mă fluieră pe stradă sau să te ataci la fiecare fleac inutil, but when shit gets serious și ești total absent, deja avem o problemă.

5) Politețea se poate extinde și la femeia de pe stradă pe care nu o cunoști

Săptămâna trecută am primit un pachet uriaș de acasă, și cum dădeam eu să intru în scara blocului cu ditamai plasa de rafie, vine un nene, intră în bloc și îmi trântește ușa, aproape ca a reușit să mă lovească cu ea. Am crezut că turbez acolo, mi-a scăpat un pizda mă-tii în timp ce omul se pregătea să urce în lift, dar nu prea cred că i-a păsat. Eu mereu mi-am făcut datoria de ființa umană și am ținut ușa oricui, indiferent de sex, dar când mă vezi că am ditamai papornița și că mă straduiesc să nu îmi dau duhul cărând-o, fă un efort și ține naibii ușa aia, că nu îți cade mâna. 

Am avut un vecin în cartierul în care am locuit înainte, care de fiecare dată când mă vedea cu pachetele monumentale ale maică-mii se oferea să le care el până sus. Eu pe tipul ăsta l-aș clona într-un laborator, asta dovedește că maică-sa a știu ce crește pe lângă ograda ei.

***

Sigur, lista e valabilă în primul rând pentru mine, sunt conștientă că sunt unele femei care vor altceva sau care nu pun accent pe astfel de chestii, dar în majoritatea cazurilor, daca tipa nu e o feministă hardcore care se ofensează la orice gest drăguț gen ținutul ușii sau cedatul locului într-un autobus aglomerat, crede-mă, dacă faci toate astea, all dem girls will come to the yard. Mai devreme sau mai târziu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s